Keyboard ALT + g to toggle grid overlay

MAX BÖGL

Een snellere toekomst voor openbaar vervoer met maglev-technologie

DE TOEKOMST VAN BOUWEN

Ter beschikking gesteld door Firmengruppe Max Bögl

Magnetisch zweven is de drijvende kracht achter veiliger en efficiënter openbaar vervoer

Het Duitse bouw- en infrastructuurbedrijf Max Bögl heeft magnetisch zweven (maglev) letterlijk naar nieuwe hoogtes gebracht, door een magneetzweeftrein van Duitsland naar China te vliegen in een van de grootste transportvliegtuigen ter wereld. Het voertuig is ingezet op een demonstratielijn voor het volledig geïntegreerde magneetzweeftreinsysteem van het bedrijf in Sichuan in China. Daarnaast worden in Europa aanvullende haalbaarheidsstudies uitgevoerd waarmee Max Bögl wil laten zien dat maglev een duurzame en rendabele oplossing is voor stedelijk openbaar vervoer.

Een visie voor de toekomst van openbaar vervoer

Op basis van de opgedane ervaringen met het leveren van het spoor van Transrapid Shanghai, een commerciële hogesnelheidsmagneetzweeftrein die sinds 2002 in bedrijf is, heeft Max Bögl een nieuwe, volledig geautomatiseerde openbaarvervoersoplossing ontworpen: Transport System Bögl (TSB). Terwijl in Europa momenteel haalbaarheidsstudies worden uitgevoerd, demonstreren de voertuigen van het systeem in China hun kunnen.

"We zijn absoluut overtuigd dat deze magneetzweeftrein de toekomst van het openbaar vervoer gaat revolutioneren", zegt Andreas Rau, productmanager voor TSB. "We kunnen nu een duurzamer, rendabeler transportsysteem aanbieden als een compleet pakket, met spoor, voertuig en besturingstechnologie."

Het TSB-systeem van Max Bögl won de Red Dot Design Award in 2020 in de categorie Treinen en vliegtuigen. Ter beschikking gesteld door Firmengruppe Max Bögl.

Maglev: een duurzame, geïntegreerde en aanpasbare technologie

Volgens Max Bögl zijn er een aantal grote verschillen tussen het magneetzweeftreinsysteem van het TSB en dat van de Transrapid. Ten eerste is het TSB een volledig geïntegreerd pakket van één aanbieder. Max Bögl wil klanten een complete oplossing bieden, met alles van de planning tot aan de productie van het voertuig, de montage op locatie en de bedrijfsvoering van het systeem. Terwijl de Transrapid was gericht op snelheid, is het TSB ontworpen voor een complexer doel: het leveren van toekomstbestendig openbaar vervoer voor dichtbevolkte steden.

Dit betekent dat het TSB met een snelheid van 150 km/u (95 mph) weliswaar langzamer is, maar ook stiller: het is nagenoeg geluidloos en trillingsvrij. Bovendien is het systeem flexibel en kan het in diverse stedelijke landschappen functioneren. Het kan worden gebouwd als een verhoogde spoorlijn, maar ook op grondniveau en zelfs als een ondergronds transportsysteem.

Deze flexibiliteit is het resultaat van nauwkeurig infrastructureel ontwerp. Het onderstel van het TSB pakt de rail vanaf de binnenkant en wordt vervolgens door de magneten omhoog getrokken tot een hoogte van nog geen centimeter. Hierdoor is het spoor zeer gering in omvang en ideaal voor stedelijke gebieden waar ruimte schaars is.

Het spoor is gemaakt van beton en vormt samen met treinstel een integraal deel van het Transport System Bögl. Ter beschikking gesteld door Firmengruppe Max Bögl.

De geavanceerde technologie van het TSB maakt het veiliger en efficiënter. "Het scoort zeer hoog vergeleken met conventionele transportsystemen", zegt Rau. De combinatie van de geautomatiseerde besturing zonder bestuurder, wat menselijke fouten uitsluit, en de voordelen van maglev-technologie vermindert de lopende kosten met 20% ten opzichte van conventionele treinsystemen met wielen. "Het TSB kan worden ingepland om on-demand te rijden, waardoor ritten zonder reizigers buiten de spits en in landelijke gebieden worden vermeden", aldus Rau.

Daarnaast kunnen de voertuigen nagenoeg zonder slijtage rijden, waardoor ze nog rendabeler zijn. In tegenstelling tot de wielen en rails van bijvoorbeeld een tram, maken het spoor en het onderstel van het TSB geen contact met elkaar. Bovendien is er geen contact tussen de stator en de elementen omdat het TSB gebruik maakt van een korte stator in het voertuig in plaats van een lange stator op het spoor.

Radicaal nieuwe ideeën visualiseren met 3D-modellen

Het TSB klinkt misschien wel als de ideale oplossing, maar het realiseren van een dergelijke radicaal idee binnen de transportbranche vergt altijd de nodig overtuigingskracht.

Max Bögl vertrouwt op 3D-modellen om potentiële klanten van de nieuwe technologie te overtuigen. "Visuele representaties zijn erg belangrijk in de projectontwikkelingsfase", zegt Rau. Max Bögl gebruikt Autodesk-oplossingen zoals InfraWorks, Civil 3D, Navisworks en Inventor om voor elk projectgebied 3D-visualisaties van het TSB te maken.

"Om voor een specifieke route een realistische representatie van de lijn te maken, gebruiken we Autodesk-software en een reeks cameravolgshots met strakke boogstralen van bijna 45 meter en steile hellingen van wel 10%", zegt Rau. Door samen te werken met Autodesk Consulting konden de ingenieurs van Max Bögl de efficiëntie van hun werkprocessen verbeteren door met 3D-visualisaties in plaats van met 2D-tekeningen te werken.

Het 800 meter lange testspoor in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren in vogelperspectief. Het demonstratiespoor in China is 3,5 km lang. Ter beschikking gesteld door Firmengruppe Max Bögl.

De bouw van de eerste demonstratielijn

De volgende stap die Max Bögl moet zetten is het realiseren van het TSB-concept. Om lokale klanten ter plekken in China te overtuigen van de kracht van het systeem, hebben het Duitse bedrijf en de Chinese partner Chengdu Xinzhu Road & Bridge Machinery Co. een demonstratielijn van 3,5 km gebouwd in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan, waar het TSB snelheden van wel 150 km/u kan bereiken.

De zware spoorsegmenten zijn zo'n 12 meter lang en gemaakt van geprefabriceerde betonelementen die in serie zijn geproduceerd in de Duitse hoofdvestiging van Max Bögl. Hier is ook het voertuig geproduceerd. De spoorsegmenten zijn in containers geplaatst en per spoor via de Nieuwe Zijderoute naar China getransporteerd. Het voertuig is per vliegtuig naar de demonstratielijn in China gebracht, waar het nu volledig functioneel is.

Het eerste voertuig uit de TSB-productieserie is in juni 2020 naar China vervoerd in de Antonov 124-100, een van de grootste transportvliegtuigen ter wereld. Ter beschikking gesteld door Firmengruppe Max Bögl.

Ondertussen voert het Federale Ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur (BMVI) in Duitsland een haalbaarheidsstudie uit naar het gebruik van het TSB bij de luchthaven van München. Dit vormt een mogelijke basis voor een implementatie in heel Duitsland: er wordt al gediscussieerd over projecten in Berlijn, in de noordelijke deelstaat Schleswig-Holstein en in het gebied rond München. De toekomst van magneetzweeftreinen in Duitsland wordt duidelijk wanneer de resultaten van de studies in het begin van 2021 worden bekendgemaakt.

Gerelateerde producten