Keyboard ALT + g to toggle grid overlay

POLAND // 14.02.2019

Firma Żarna zwiększa efektywność dzięki
subskrypcjom Autodesk

6 tysięcy zleceń i 12700 dokumentów przekazywanych na 266 stanowisk produkcyjnych – to miesięczna skala działalności Zakładu Handlowo-Usługowego Zygmunt Żarna z Olsztyna. Firma wykorzystuje produkty Autodesk w modelu subskrypcyjnym, który ułatwia dostęp do  oprogramowania, aktualizuje je, a także obniża koszty wdrożenia nowych stanowisk pracy nawet o 10 proc.

Największe światowe firmy B2B systematycznie od lat przechodzą na model subskrypcyjny. Autodesk wprowadził taką formę sprzedaży dla wszystkich klientów kilka lat temu i był prekursorem takiego rozwiązania w branży producentów CAD. Firma ZHU Żarna jest dowodem na to, że subskrypcja ułatwia korzystanie z oprogramowania i aktualizacji, a także obniża koszty posiadania wybranych produktów oferowanych przez Autodesk.

Ponad 20 lat współpracy przy realizacji projektów na skalę światową – różnorodność usług ZHU Zygmunt Żarna z wykorzystaniem produktów Autodesk.

Skrócenie czasu przygotowania dokumentacji o 15%

Firma Żarna wykorzystuje Kolekcję Autodesk z zakresu wytwarzania i projektowania produktów, zawierającą kilkanaście rozwiązań projektowych. Inżynierowie cenią sobie m.in. wspólną bazę danych dostępną dla każdego z pracowników zaangażowanych w proces projektowy, co znacznie usprawnia komunikację między zespołami, szczególnie w przypadku realizowania skomplikowanych zleceń. Ogromną zaletą jest też możliwość wykorzystywania w nowych projektach tych samych części z repozytorium Autodesk Vault – zmienia się tylko 20 proc. elementów, co pozwala na skrócenie czasu przygotowania dokumentacji do 15 proc., bo raz zaprojektowany detal może być wykorzystywany w różnych urządzeniach i maszynach.

Zdjęcia dzięki uprzejmości firmy Żarana.

„Największym wyzwaniem, jakie stoi przed ZHU Żarna, jest skrócenie czasu pracy, który poświęcamy na konstrukcję oraz technologie. Aby to uzyskać integrujemy nasz system ERP, który jest powiązany z produktami Autodesk. Dzięki temu możemy wygenerować dokumentację oraz zapotrzebowanie materiałowe już w chwili konstruowania, co przyspiesza nam czas zakupów oraz start realizacji zlecenia” – podsumowuje Marcin Cudakiewicz, Dyrektor Operacyjny w Zakładzie Handlowo-Usługowym Zygmunt Żarna. Dzięki subskrypcji kolekcji oprogramowania, firma zawsze ma dostęp do najnowszych wersji oprogramowania i do takich rozwiązań, które w danym etapie projektu są potrzebne do jego realizacji.

ZHU Żarna rozpoczęła swoją przygodę z projektowaniem od kultowego programu AutoCAD w 1998 roku, a obecnie w biurze projektowym wykorzystywanych jest wiele rozwiązań zawartych w kolekcji, m.in. Autodesk Inventor i Autodesk Vault. Połączenie tych dwóch programów pozwoliło firmie zredukować liczbę błędów do 30 proc. – dało większą kontrolę nad częściami i nad poprawnością dokumentacji, która jest wysyłana na produkcję. Zakład oferuje pełen zakres usług projektowych i wykonawczych dla klientów z branż: przemysłowej, spożywczej, oponiarskiej, czy motoryzacyjnej. Zatrudnia blisko 400 pracowników, którzy realizują zlecenia na siedmiu wydziałach produkcyjnych – od różnego typu obróbki, przez ślusarnię, lakiernię, montaż mechaniczny i elektryczny, aż po dział jakości.

„Model subskrypcyjny ułatwia korzystanie z oprogramowania i aktualizacji, a także optymalizuje koszty posiadania rozwiązań Autodesk. Użytkownicy mają możliwość wykupienia subskrypcji w planie miesięcznym, kwartalnym, rocznym czy wieloletnim. Poszczególne pakiety bądź rozwiązania mogą być wykorzystywane przez pojedynczego użytkownika lub współużytkowane przez wielu pracowników” - wyjaśnia Grażyna Kołodziejek, Country Marketing Manager Autodesk.

Ponad 20 lat współpracy Autodesk z ZHU Żarna pokazuje, że jakość budowania relacji z klientem, dopasowywanie się do jego potrzeb i jednocześnie rozwój są sukcesem dla obu stron.

Informacje o Autodesk

Autodesk dostarcza oprogramowanie dla ludzi, którzy tworzą. Jeżeli kiedykolwiek prowadziłeś sportowy samochód, podziwiałeś imponujący wieżowiec, używałeś smartfona lub oglądałeś wspaniały film, bardzo możliwe, że doświadczyłeś tego, nad czym pracują miliony klientów Autodesk na całym świecie. Twórz, co tylko chcesz, z Autodesk. Więcej informacji na www-pt.autodesk.com/pl

Informacje o ZHU Zygmunt Żarna

Firma została założona w 1988 r. w Olsztynie i zatrudnia blisko 400 wysoko wykwalifikowanych pracowników. Wieloletnie doświadczenie, System Zarządzania Jakością ISO 9001 oraz wszechstronnie rozwinięty park maszynowy pozwalają sprostać wymaganiom dzisiejszego rynku i świadczeniu usług na wysokim poziomie. Żarna oferuje klientom szeroki zakres usług, obejmujący m.in.: cięcie laserem, cięcie wodą, obróbkę skrawanie konwencjonalne i CNC, spajanie różnych materiałów i elementów, elektro-montaż, kablowanie szaf elektrycznych, przezwajania silników elektrycznych oraz usługi ślusarskie. Więcej informacji: http://zarna.eu/